“Op reis: doen net zo belangrijk als gaan

Nieuwe ervaringen

Twee derde van de reizigers hecht meer waarde aan ervaringen dan aan materieel bezit. Daarom wordt ‘Doen’ op reis net zo belangrijk als ‘Gaan’, misschien zelfs wel belangrijker. Het leven wordt er niet minder druk op, en daarom kunnen ervaringen helpen bij het streven naar een minder stressvol bestaan. In 2019 is ruim 40% van de reizigers van plan om bestemmingen te bezoeken waar men zich onbezorgd voelt.

Jeugdherinneringen

Naast nieuwe ervaringen staat ook 2019 weer in het teken van het verleden. Mensen willen graag hun mooiste jeugdherinneringen opnieuw beleven en gaan terug naar bestemmingen die altijd in het hart zijn gebleven. Een derde van alle reizigers overweegt om in 2019 terug te gaan naar een plaats waar ze als kind geweest zijn, om die bestemming vooral vanuit een nieuw perspectief te beleven.

Op reis om te leren

Meer dan de helft van de reizigers zegt dat reizen hen nieuwe vaardigheden en inzichten heeft gebracht. Bij alle generaties leeft de wens om op reis iets nieuws te leren.

Met vrienden op stap

2019 wordt hét jaar van reizen met vriendengroepen. Op de vraag met welke reisgenoten je het liefst op reis gaat, antwoordde 25% ‘met een vriendengroep’. In 2019 gaat het niet alleen om de bestemming, maar ook om de mensen met wie we mooie herinneringen willen creëren. Een vakantie met vrienden is dé ultieme kans om meer tijd met ze door te brengen! Een vakantie met vrienden heeft ook financiële voordelen: vier op de tien geeft aan dat ze tijdens een vakantie met vrienden in een accommodatie kunnen verblijven die ze in hun eentje niet hadden kunnen betalen.

Gemak

In 2019 wordt gemak de standaard als het gaat om technologische vernieuwingen op het gebied van reizen. De innovaties die volgens reizigers het meest zullen aanslaan, zijn degene die met artificial intelligence (AI), virtual reality (VR) en spraakherkenning praktische oplossingen bieden voor op reis. Denk daarbij aan het openen van je hotelkamer met je smartphone of een robot-conciërge die de taal van de gasten spreekt. Reizigers hebben interesse in oplossingen zoals een app voor real-time bagage tracking of één app die alles heeft voor het plannen en boeken van een reis.

Groei in comfort, luxe en verwenmoment

Onderscheidend vermogen wordt steeds belangrijker voor zowel dag- als verblijfsrecreatie. Het zijn de luxere en bijzondere concepten die als eerste worden volgeboekt. Binnen de campingsector zit vooral groei in het ‘Glamping-segment’ en de luxere bungalowvormen, vooral ‘voorzieningen die je thuis niet hebt’ zijn in trek. Nederland begint ook steeds meer aan wellness te wennen.

Individuele aanbevelingen geven steeds meer richting aan een reis of trip

Reisgidsen zijn verleden tijd en maken plaats voor kortere maar persoonlijk relevante content. Een derde van de reizigers wil dat ‘iets’ of iemand hen het moeilijke werk uit handen neemt en ze voorziet van reisaanbevelingen: 41% ziet graag dat bedrijven in de reisbranche gebruik gaan maken van technologieën als AI (artificial intelligence) om reissuggesties te geven die gebaseerd zijn op echte reiservaringen. Het persoonlijke wordt steeds belangrijker.

Meer in minder tijd en vooral vaker

Meer dan de helft van de reizigers wereldwijd (53%) zegt in 2019 van plan te zijn om meer weekend- of korte trips te maken. Deze ‘kleine’ reizen kenmerken zich vooral door het feit dat meer activiteiten in kortere tijd worden ingepland. ‘Kant en klare’-arrangementen zijn erg in trek.

20 miljoen toeristen in 2020

Nederland is hard op weg om de grens van 20 miljoen buitenlandse toeristen in 2020 te doorbreken. De hotelbranche profiteert en buitenlandse gasten nemen inmiddels ruim de helft van de overnachtingen voor hun rekening. Door de toestroom van toeristen in combinatie met de stijgende bestedingen van Nederlandse consumenten houdt de horeca de stijgende lijn vast. Voor 2018 zal het omzetvolume met 3% toenemen en ook voor 2019 staan alle seinen op groen.

Restaurants en cafés profiteren van binnenlandse markt

Omdat behalve het toerisme ook de binnenlandse consumptie op stoom is, blijven de vooruitzichten voor restaurants en cafés ook voor 2019 positief. Bij restaurants stijgen de verkopen van maaltijden en drankjes. Bijna een op de drie Nederlandse consumenten gaat minimaal 1x per maand uit eten. Vooral twintigers gaan vaker uit eten.

Recreatie steeds meer event-georiënteerd

Festivals en evenementen zijn ongekend populair en de groei in aantal, omvang en omzet is nog lang niet in zicht. Festivalgangers zijn vaak minder prijs-georiënteerd. Dat komt onder andere doordat een event exclusief op een specifieke datum wordt georganiseerd. Je kunt dus niet wachten op de uitverkoop. Bij een uitverkocht evenement zie je een schaduwmarkt van duurdere kaarten ontstaan. Voorbeelden zijn de Halloween-dagen op attractieparken, waarbij Walibi Holland in Nederland de toon heeft gezet. Ook regio’s en steden spelen hier op in. Zo is de toeristische sector op Terschelling voor een substantieel deel van haar omzet afhankelijk van Oerol.

bronnen: Booking.com, CBS, NBTC, ING Economisch Bureau, Pretwerk.nl