Trends in Toerisme

Traditiegetrouw zijn in de eerste maanden van dit jaar weer de uitkomsten gepubliceerd van een aantal toonaangevende onderzoeken naar trends en bewegingen in toerisme in Nederland. Goed om te weten, goed om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van nieuwe, toeristische producten en vooral bedoeld om in overweging te nemen bij het maken van uw eigen keuzes.

familie als belangrijkste referentie

Uit onderzoek van NBTC NIPO blijkt dat Nederlanders hun eigen familie en vrienden zien als de belangrijkste informatiebron bij het kiezen van een bestemming (54%), gevolgd door bekende beoordelings-sites als Zoover en TripAdvisor. Ook mondelinge reclame en reviews op social media spelen een belangrijke rol bij de keuze voor een vakantiebestemming of bezoek.


online boeken favoriet

Online boeken -mobiel, tablet en pc- blijft groeien: maar liefst 78% van alle boekingen door Nederlanders wordt online gedaan.


meer korte vakanties

Uit het Continu Vakantie Onderzoek 2017 (NBTC NIPO) gingen meer Nederlanders in 2017 vaker op vakantie én gaven meer uit aan hun reis. In 2017 gingen Nederlanders gemiddeld 2,82 keer op vakantie. Het aantal vakanties in eigen land is gelijk gebleven. Groei zat vooral in het segment korte, binnenlandse vakanties (+2%). Lange vakanties in Nederland lieten een daling zien van -7%.

groei vakantie in eigen land

Hotels, campings en andere vakantiebestemmingen in Nederland kregen in 2017 ruim 24,4 miljoen gasten uit eigen land op bezoek. Ten opzichte van 2016 is dat een stijging van 6%. Noord-Holland kwam over heel 2017 uit op plaats 4 in het rijtje meest bezochte provincies.


van kort naar ultrakort

NBTC NIPO heeft op basis van alle data een aantal trends geïdentificeerd waar zowel de reisbranche als de ondernemers met een toeristisch product in 2018 mee te maken krijgen. Zo zal het aantal korte vakanties in eigen land blijven stijgen. Daarnaast zijn vooral de ultrakorte trips (2 dagen, 1 overnachting) sterk in opmars. Uit consumentenonderzoek en op basis van cijfers van een aantal veilingsites blijkt dat hierop met name door hotels nog onvoldoende wordt ingespeeld. En blijken de B&B’s zich op deze trend flexibeler aan te passen.

geniet-economie

Wat opvalt is dat Nederlanders steeds vaker de natuur opzoeken (50 %), gevolgd door cultuur (40%), deze trend blijkt niet leeftijdgebonden. Optimaal genieten is populair, zeker nu de economische crisis voorbij lijkt te zijn. Samen zijn en samen doen speelt een belangrijke rol in de vrijetijdsbesteding.


de multigeneratie vakantie

En in het verlengde van samen genieten zijn vooral de familievakanties sterk in opmars. Op pad met het hele gezin, opa, oma, broers en zussen, kinderen en kleinkinderen


vernieuwing in vrijetijdsaanbod

Centraal thema -of simpelweg de centrale opdracht- voor 2018 is: vernieuwing. Het aanbod van vrijetijdsactiviteiten blijft groeien, waarbij vernieuwende concepten zoals break-in rooms (als tegenhanger van escape rooms) of belevingen met storytelling sterk in populariteit groeien.

RED-methode

Waar fysiek shoppen op zijn retour lijkt, werken winkel- en stadscentra steeds meer aan de RED-methode. Dit is de combinatie van Retail (winkels met iets extra’s), Entertainment (evenementen, attracties of andere trekkers voor bezoekers) en Dining (leuke, bijzondere, onverwachte plaatsen om te eten en te drinken). Vast staat is dat de bezoeker kritisch kiest en een steeds hoger kwaliteitsniveau verlangt. Waarbij aangetekend dat een hoger kwaliteitsniveau niet per definitie duurder mag (en kan) betekenen. Bezoekers gaan voor echtheid, puurheid, eerlijkheid. Ook dat wordt gezien als een back to basic-trend.


back to basic

Want tegelijkertijd is de charme van kleinschaligheid, simpel en basic zoals bamping (basic-camping) een succesfactor. Liefst in combinatie met een gezond menu. Behalve vegetarisch zijn vooral de veganistische gerechten sterk in opmars. Als B&B- of hotelhouder is het raadzaam hier rekening mee te houden.

met vrienden op stap

Volgens Booking.com is een vriendenweekend erg populair. Persoonlijke aandacht tijdens kleinschalige vrijetijdsactiviteiten wordt heel belangrijk gevonden. Evenals slapen op een unieke -anders dan anders- locatie. Denk aan een tipi, strandhuisje, historische toren of een vogelhuisje. Uitdaging is gewenst; entertainment moet uitdagend en vernieuwend zijn zoals escape en break-in rooms. Bij een vriendinnenweekend draait het veelal om de combinatie van cultuur (met grote of kleine c), avontuur en wellness.

groei 55 plussers

Het totaal aantal vakanties in de leeftijdscategorie 55+ is volgens NBTC NIPO de afgelopen tien jaar met 19% toegenomen. Voor deze doelgroep is een combinatie van rust en beweging (wandelen en fietsen) belangrijk.Bronnen: NBTC/NIPO Research, destentor.nl, localfocus.nl

mvonederland.nl, booking.com, NRITmedia.nl / horeko.nl